ZLTO
ZLTO staat voor Zuid Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie. Het is een vereniging voor ondernemers in landelijke gebieden, vooral boeren. We vertegenwoordigen bijna 17.000 leden die we steunen d.m.v. bemiddeling, op maat gemaakt advies en bij de opstart van projecten. We nemen ook deel aan initiatieven in de regio’s Zeeland, Brabant en Zuid-Gelderland. Agenda items zijn bijvoorbeeld streekontwikkeling, versterking van marktposities, duurzaam ondernemen, kenniscreatie, innovatie, werkgelegenheid en het professioneel ontwikkelen van ondernemerschap. We stimuleren samenwerking, niet enkel in de zin van schakels in dezelfde ketting, maar ook met sectoren buiten de landbouw zoals de civiele maatschappij, de wetenschap en het onderwijs.

Voor ondernemers zijn verschillende marktniveau's relevant. Eén is de lokale markt. De vraag naar producten uit de regio met een verhaal neemt toe. Door productontwikkeling, kennisverbetering en marketing is hierop in te spelen.

Van ons werkgebied maken de provincie Zeeland en de regio Brabantse Wal onderdeel uit van het project Fish and Chips. Dit betreft bij uitstek een culinair en toeristisch aantrekkelijk gebied. Betrokken partijen, die dit verder ontwikkelen zijn Stichting Lekker Regionaal Product, Stichting Proefmei (van het gelijknamige festival in Bergen op Zoom), Telersvereniging Terra Scala welke betrokken is bij proeftuin Zilte Hof en tot slot boerderij 't Hof Welgelegen.

Een greep uit wat wordt opgepakt: Het verbeteren van producten zoals zeewier en de ontwikkeling van nieuwe producten (bijv. zilte ui of een houdbaar aspergeproduct). Introductie van nieuwe teelten in proeftuin Zilte Hof met restaurant de Kromme Watergang. Promotie van specifieke producten waaronder ganzenvlees en Thoolse aardappel. Organisatie van evenementen als Proefmei en Week van de Smaak met verkiezing van Zeeuwse Held. Educatieve activiteiten voor basisschoolkinderen. Workshops voor telers